8085:Microprocessor. mcq Multiple Choice Questions & Answer |best interview question

8085 microprocessor softwaretechit

 

  8085:Microprocessor.

 

Multiple Choice Questions & Answer:-

 

1) Which is the microprocessor comprises:

a.Register section

b.One or more ALU

c.Control unit

d.All of these

 

Answer:D

 

2) What is the store by register?

a.data

b.operands

c.memory

d.None of these

 

Answer:A

 

3) Accumulator based microprocessor example are:

a.Intel 8085

b.Motorola 6809

c.A and B

d.None of these

 

Answer:C

 

4) A set of register which contain are:

a.data   

b.memory addresses

c.result

d.all of these

 

Answer:D

 

5) There are primarily two types of register:

a.general purpose register

b.dedicated register

c.A and B

d.none of these

 

Answer:C

 

6) Name of typical dedicated register is:

a.PC

b.IR

c.SP

d.All of these

 

Answer:D

 

7) BCD stands for:

a.Binary coded decimal

b.Binary coded decoded

c.Both a & b  

d.none of these

 

 

Answer:A

 

8) Which is used to store critical pieces of data during subroutines and interrupts:

a.Stack

b.Queue

c.Accumulator

d.Data register

 

Answer:A

 

9) The data in the stack is called:

a.Pushing data

b.Pushed

c.Pulling

d.None of these

 

Answer:A

 

10) The external system bus architecture is created using from ______ architecture:

a.Pascal  

b.Dennis Ritchie

c.Charles Babbage

d.Von Neumann

 

Answer:D

 

11) The processor 80386/80486 and the Pentium processor uses _____ bits address bus:

a.16

b.32

c.36

d.64

 

Answer:B

 

12) Which is not the control bus signal:

a.READ

b.WRITE

c.RESET

d.None of these

 

Answer:C

 

13) PROM stands for:

a.Programmable read-only memory

b.Programmable read write memory

c.Programmer read and write memory

d.None of these

 

Answer:A

 

14) EPROM stands for:

a.Erasable Programmable read-only memory

b.ectrically Programmable read write memory

c.Electrically Programmable read-only memory

d.None of these

 

Answer:A

 

15) Each memory location has:

a.Address

b.Contents

c.Both A and B

d.None of these

 

Answer:C

 

 

16) Which is the type of microcomputer memory:

a.Processor memory

b.Primary memory

c.Secondary memory

d.All of these

 

Answer:D

 

17) Secondary memory can store____:

a.Program store code

b.Compiler

c.Operating system  

d.All of these

 

Answer:D

 

18) Secondary memory is also called____:

a.Auxiliary

b.Backup store  

c.Both A and B

d.None of these

 

Answer:C

 

19 Customized ROMS are called:

a.Mask ROM

b.Flash ROM

c.EPROM

d.None of these

 

Answer:A

 

20) The RAM which is created using bipolar transistors is called:

a.Dynamic RAM

b.Static RAM

c.Permanent RAM

d.DDR RAM

 

Answer:B

 

21) Which type of RAM needs regular referred:

a.Dynamic RAM

b.Static RAM

c.Permanent RAM

d.SD RAM

 

Answer:A

 

22) Which RAM is created using MOS transistors:

a.Dynamic RAM

b.Static RAM

c.Permanent RAM

d.SD RAM

 

Answer:A

 

23) A microprocessor retries instructions from :

a.Control memory

b.Cache memory

c.Main memory

d.Virtual memory

 

 

Answer:C

 

24) The lower red curvy arrow show that CPU places the address extracted from the memory        

location on the_____:

a.Address bus

b.System bus

c.Control bus

d.Data bus

 

Answer:A

 

25) The CPU sends out a ____ signal to indicate that valid data is available on the data bus:

a.Read

b.Write

c.Both A and B

d.None of these

 

Answer:B

 

26) The CPU removes the ___ signal to complete  the memory write operation:

a.Read

b.Write

c.Both A and B

d.None of these

 

Answer:A

 

27) BIU STAND FOR:

a.Bus interface unit

b.Bess interface unit  

c.A and B

d.None of these

 

Answer:A

 

28) EU STAND FOR:

a.Execution unit

b.Execute unit

c.Exchange unit

d.None of these

 

Answer:A

 

29) Which are the four categories of registers:

a.General- purpose register

b.Pointer or index registers

c.Segment registers

d.Other register

e.All of these

 

Answer:E

 

30) Eight of the register are known as:

a.General- purpose register

b.Pointer or index registers

c.Segment registers

d.Other register

 

Answer:A

 

31) The four index register can be used for:

a.Arithmetic operation

b.Multipulation operation

c.Subtraction operation  

d.All of these

 

 

Answer:A

 

32) IP Stand for:

a.Instruction pointer

b.Instruction purpose

c.Instruction paints

d.None of these

 

Answer:A

 

33) CS Stand for:

a.Code segment

b.Coot segment

c.Cost segment

d.Counter segment

 

Answer:A

 

34) DS Stand for:

a.Data segment

b.Direct segment

c.Declare segment

d.Divide segment

 

Answer:A

 

35) Which are the segment:

a.CS: Code segment

b.DS: data segment

c.SS: Stack segment

d.ES:extra segment

e.All of these

 

Answer:D

 

36) The acculatator is 16 bit wide and is called:

a.AX

b.AH

c.AL

d.DL

 

Answer:A

 

37) How many bits the instruction pointer is wide:

a.16 bit

b.32 bit

c.64 bit

d.128 bit

 

Answer:A

 

38) How many type of addressing in memory:

a.Logical address

b.Physical address

c.Both A and B

d.None of these

 

Answer:C

 

39) The size of each segment in 8086 is:

a.64 kb

b.24 kb

c.50 kb

d.16kb

 

Answer:A

 

 

40) The _______ address of a memory is a 20 bit address for the 8086 microprocessor:

a.Physical

b.Logical

c.Both

d.None of these

 

Answer:A

 

41) The pin configuration of 8086 is available in the________:

a.40 pin

b.50 pin

c.30 pin

d.20 pin

 

Answer:A

 

42) DIP stand for:

a.Deal inline package

b.Dual inline package

c.Direct inline package  

d.Digital inline package  

 

Answer:B

 

43) EA stand for:

a.Effective address

b.Electrical address

c.Effect address

d.None of these

 

Answer:A

 

44) BP stand for:

a.Bit pointer  

b.Base pointer

c.Bus pointer

d.Byte pointer

 

Answer:B

 

45) DI stand for:

a.Destination index

b.Defect index  

c.Definition index

d.Delete index

 

Answer:A

 

46) SI stand for:

a.Stand index  

b.Source index

c.Segment index  

d.Simple index

 

Answer:B

 

47) ALE stand for:

a.Address latch enable

b.Address light enable

c.Address lower enable

d.Address last enable

 

Answer:A

 

 

48) NMI stand for:

a.Non mask able interrupt

b.Non mistake interrupt  

c.Both  

d.None of these

 

Answer:A

 

49) ________ is the most important segment and it contains the actual assembly language

instruction to be executed by the microprocessor:

a.Data segment

b.Code segment

c.Stack segment

d.Extra segment

 

Answer:B

 

50) The offset of a particular segment varies from _________:

a.000H to FFFH

b.0000H to FFFFH

c.00H to FFH

d.00000H to FFFFFH  

 

Answer:B

 

51) Which are the factor of cache memory:

a.Architecture of the microprocessor

b.Properties of the programs being executed

c.Size organization of the cache

d.All of these

 

Answer:D

 

52) ________ is usually the first level of memory access by the microprocessor:

a.Cache memory

b.Data memory

c.Main memory

d.All of these

 

Answer:A

 

53) Which is the small amount of high-  speed memory used to work directly with the

microprocessor:

a.Cache

b.Case

c.Cost

d.Coos

 

Answer:A

 

54) The cache usually gets its data from the_________ whenever the instruction or data is

required by the CPU:

a.Main memory

b.Case memory

c.Cache memory

d.All of these

 

Answer:A

 

55) Microprocessor reference that are available in the cache are called______:

a.Cache hits

b.Cache line

c.Cache memory

d.All of these

 

 

Answer:A

 

56) Microprocessor reference that are not available in the cache are called_________:

a.Cache hits  

b.Cache line

c.Cache misses

d.Cache memory

 

Answer:C

 

57) Which causes the microprocessor to immediately terminate its present activity:

a.RESET signal

b.INTERUPT signal

c.Both

d.None of these

 

Answer:A

 

58) Which is responsible for all the outside world communication by the microprocessor:

a.BIU

b.PIU

c.TIU

d.LIU  

 

Answer:A

 

59) INTR: it implies the__________ signal:

a.INTRRUPT REQUEST

b.INTRRUPT RIGHT

c.INTRRUPT RONGH

d.INTRRUPT RESET

 

Answer:A

 

60) Which of the following are the two main components of the CPU?

a.Control Unit and Registers

b.Registers and Main Memory

c.Control unit and ALU

d.ALU and bus

 

Answer:C

 

61) Different components n the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel

electrical conducting lines. What are these lines called?

a.Conductors

b.Buses

c.Connectors

d.Consecutives

 

Answer:B

 

62) The language that the computer can understand and execute is called

a.Machine language

b.Application software

c.System program

d.All of the above

 

Answer:A

 

63) Which of the following is used as a primary storage device?

a.Magnetic drum

b.PROM

c.Floppy disk

d.All of these

 

Answer:B

 

64) Which of the following memories needs refresh?

a.SRAM

b.DRAM

c.ROM

d.All of above

 

 

Answer:B

 

 

 

 

65) The memory which is programmed at the time it is manufactured

a.PROM

b.RAM

c.PROM

d.EPROM

 

Answer:A

 

66) Which of the following memory medium is not used as main memory system?

a.Magnetic core

b.Semiconductor

c.Magnetic tape

d.Both a and b

 

Answer:C

 

67) Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as

a.PC

b.Memory address registers

c.General purpose register

d.Flags

 

Answer:C

 

68) One of the main feature that distinguish microprocessors from micro-computers is

a.Words are usually larger in microprocessors

b.Words are shorter in microprocessors

c.Microprocessor does not contain I/O devices

d.Exactly the same as the machine cycle time

 

Answer:C

 

69) The first microprocessor built by the Intel Corporation was called

a.8008

b.8080

c.4004

d.8800

 

Answer:C

 

70) An integrated circuit is

a.A complicated circuit

b.An integrating device

c.Much costlier than a single transistor

d.Fabricated on a tiny silicon chip

 

Answer:D

 

71) Most important advantage of an IC is its

a.Easy replacement in case of circuit failure

b.Extremely high reliability

c.Reduced cost

d.Low powers consumption

 

Answer:B

 

72) Which of the following items are examples of storage devices?

a.Floppy / hard disks

b.CD-ROMs

c.Tape devices

d.All of the above

 

Answer:D

 

73) The Width of a processor’s data path is measured in bits. Which of the following are common

data paths?

a.8 bits

b.12 bits

c.16 bits

d.32 bits

 

 

Answer:A

 

74) Which is the type of memory for information that does not change on your computer?

a.RAM

b.ROM

c.ERAM

d.RW / RAM

 

Answer:B

 

75) What type of memory is not directly addressable by the CPU and requires special softw3are

called EMS (expanded memory specification)?

a.Extended

b.Expanded

c.Base

d.Conventional

 

Answer:B

 

76) Before a disk can be used to store data. It must be…….

a.Formatted

b.Reformatted

c.Addressed

d.None of the above

 

Answer:A

 

77) Which company is the biggest player in the microprocessor industry?

a.Motorola

b.IBM

c.Intel

d.AMD

 

Answer:C

 

78) A typical personal computer used for business purposes would have… of RAM.

a.4 KB

b.16 K

c.64 K

d.256 K

 

Answer:D

 

78) The word length of a computer is measured in

a.Bytes

b.Millimeters

c.Meters

d.Bits

 

Answer:D

 

79) What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?

a.Grater than

b.Less than

c.Equal to

d.All of the above

 

Answer:D

 

80) Which part of the computer is used for calculating and comparing?

a.Disk unit

b.Control unit

c.ALU

d.Modem

 

Answer:C

 

81) Can you tell what passes into and out from the computer via its ports?

a.Data

b.Bytes

c.Graphics

d.Pictures

 

Answer:A

 

 

82) What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?

a.To produce result

b.To compare numbers

c.To control flow of information

d.To do math’s works

 

Answer:B

 

83) The secondary storage devices can only store data but they cannot perform

a.Arithmetic Operation

b.Logic operation

c.Fetch operations

d.Either of the above

 

Answer:D

 

84) Which of the following memories allows simultaneous read and write operations?

a.ROM

b.RAM

c.EPROM

d.None of above

 

Answer:B

 

85) Which of the following memories has the shortest access times?

a.Cache memory

b.Magnetic bubble memory

c.Magnetic core memory

d.RAM

 

Answer:A

 

86) A 32 bit microprocessor has the word length equal to

a.2 byte

b.32 byte

c.4 byte

d.8 byte

 

Answer:C

 

87) An error in computer data is called

a.Chip

b.Bug

c.CPU

d.Storage device

 

Answer:B

 

88) The silicon chips used for data processing are called

a.RAM chips

b.ROM chips

c.Micro processors

d.PROM chips

 

Answer:D

 

89) The metal disks, which are permanently housed in, sealed and contamination free containers

are called

a.Hard disks

b.Floppy disk

c.Winchester disk

d.Flexible disk

 

Answer:C

 

90) A computer consists of

a.A central processing unit

b.A memory

c.Input and output unit

d.All of the above

 

 

Answer:D

 

91) The instructions for starting the computer are house on

a.Random access memory

b.CD-Rom

c.Read only memory chip

d.All of above

 

Answer:C

 

92) The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage element called

a.Semiconductor memory

b.Registers

c.Hard disks

d.Magnetic disk

 

Answer:B

 

93) The first digital computer built with IC chips was known as

a.IBM 7090

b.Apple – 1

c.IBM System / 360

d.VAX-10

 

Answer:C

 

94) Which of the following terms is the most closely related to main memory?

a.Non volatile

b.Permanent

c.Control unit

d.Temporary

 

Answer:D

 

95) Which of the following is used for manufacturing chips?

a.Control bus

b.Control unit

c.Parity unit

d.Semiconductor

 

Answer:D

 

96) To locate a data item for storage is

a.Field

b.Feed

c.Database

d.Fetch

 

Answer:D

 

97) A directly accessible appointment calendar is feature of a … resident package

a.CPU

b.Memory

c.Buffer

d.ALU

 

Answer:B

 

98) The term gigabyte refers to

a.1024 bytes

b.1024 kilobytes

c.1024 megabytes

d.1024 gigabyte

 

Answer:C

 

99) A/n …. Device is any device that provides information, which is sent to the CPU

a.Input

b.Output

c.CPU

d.Memory

 

Answer:A

 

 

100) Current SIMMs have either … or … connectors (pins)

a.9 or 32

b.30 or 70

c.28 or 72

d.30 or 72

 

Answer:D

 

 

 

Leave a Reply

Newsletter Signup

Subscribe to our weekly newsletter below and never miss the latest product or an exclusive offer.

5 nft games to earn money | Best NFT games for earn crypto Earn Money From Minting NFTs| How to mint NFT for free Top 10 Things You Need To Know About Python List | python lists functions 10 Popular PHP frameworks for web developers| best php frameworks 12 Tips On How To Become a Python Developer | python For beginner 12 Best Nodejs Frameworks for App Development in 2022 how to create google web stories, Steps to create web stories Top 10 Features in Angular 13 Every Developer Should Know | Angular 13 Features 10 Best Angular UI Libraries | angular ui components | angular Project 10 Best Web Development Frameworks in 2022 Frontend & Backend 18 Best Open-Source and Free Database Software | best database software for beginners Top 10+ Best Java IDEs & Online Java Compilers | best java ide for beginners top 10 besic to andvance java books |java books for beginer Top 5 Themes For Blogger, professional blogger theme download BEST Python Courses Online,Top 10 Courses to Learn Python in 2022 Top 13 python libraries for data science 10 Best Artificial Intelligence Software|artificial intelligence tools